MusicFromNL - September 2007

Het is al weer vier jaar geleden dat het zeer smaakvolle 'Hoovering' van Venus Flytrap verscheen. In de tussentijd verliet gitarist Gijsbert Diteweg de groep en hij werd vervangen door Bart Schotman. Welke invloed Diteweg op Venus Flytrap had is goed af te horen aan 'Come With Us'. Diteweg was binnen de Haagse band toch de man van de liedjes en een Americana-toefje. Nu hij geen deel meer uitmaakt van de Venus Flytrap (VF) gelederen heeft de formatie een koerswijziging ingezet. Anno nu is VF donkerder en krachtiger en zwemt de groep in dezelfde vijver als bijvoorbeeld Sonic Youth, Shellac, Motorpsycho, het huidige dEUS en Wire.
Deze keuze voor een andere aanpak, waarbij de nieuwe man verrassend genoeg verantwoordelijk is voor alle composities, werkt uitstekend. 'Come With Us' is een hele sterke plaat die je meteen vanaf opener 'Shoot The Breeze' bij de strot grijpt met sterk gitaarwerk, meerdere lagen en de zang die lekker in het geluid licht en daardoor niet meteen de geheimen prijsgeeft, maar je de tijd laat je op meerdere elementen van het totaalgeluid te focussen. De meeste nummers hebben sterke, bijzonder functionele, noise-accenten die goed werken omdat de noise geen doel op zich is, maar een van de vele lagen van het album vormen. Ook zijn er toetsenbijdragen waarbij dezelfde classificaties gelden. Op tweederde van het album is er dan nog eens een heerlijk rustpunt in het lang uitgesponnen 'Don't Mean To Bug'.
Uit alles blijkt dat VF thans een hecht collectief is waarin niemand echt op de voorgrond treedt en als je het album een aantal maal beluisterd hebt begrijp je ook waarom de band ruimschoots de tijd heeft genomen voor dit derde album. Er is waarschijnlijk enorm veel geschaafd aan het materiaal. Dat wil niet zeggen dat 'Come With Us' een gekunsteld album is, integendeel, de complete langspeler klinkt alsof het viertal de nummers al tientallen keren in de oefenruimte heeft gespeeld en het songmateriaal daardoor toch losjes en spontaan kan klinken. Ongetwijfeld heeft de inbreng van klasseproducer Corno Zwetsloot daar ook aan bijgedragen.
'Hoovering' werd door de nodige critici zeer geprezen, maar de verkoopaantallen bleven achter bij die mooie woorden. Het is te hopen dat dat met 'Come With Us' anders gaat, want dit album is zonder twijfel één van de sterkste Nederlandse albums van dit jaar!

Roel Bouman - http://www.musicfrom.nl