Venus Flytrap - Come With Us

'Come With Us' heet het nieuwe, derde album van de Hagenaars. Wat klinkt als een vriendelijke uitnodiging, krijgt - gelet op de hoes - een sinistere bijklank. Een Lonely Hearts Club van grijnzende speelgoedpoppen stelt zich op tegen een opdoemende skyline. Als Chucky een lome buitenwijk vrees inboezemt, dan jaagt een leger Chuckies de complete metropool tot waanzin.

De muziek is zwaarder en duisterder dan voorheen. Gebleven zijn de repeterende zang en jengelende gitaren. Kaler en strakker; de baslijnen en drumpartijen. Toegevoegd zijn gitaarnoisepatronen, elektronische klanktapijten en accentuerende samples. Het resultaat is hypnotiserende rock vervat in een indie wall of sound, die doet denken aan het werk van Motorpsycho, Sonic Youth, Black Rebel Motorcycle Club en dEUS.

De thema's op het album zijn groots en meeslepend of juist persoonlijk en intiem. Er wordt geschakeld van duivelse verlokking, ontembare geilheid en betwijfeld bestaansrecht naar intense stemmingswisselingen, intermenselijke spanningen en desperate belaging van geliefden. 'Come With Us' peilt de onmetelijke diepten van de menselijke ziel. Je waant je een nachtelijk dolende door de stad, die in elke krocht, in elke uithoek, toch weer een uitweg vindt.

Venus Flytrap bestaat uit drie bandleden van het eerste uur: Marc Mosmans (gitaar en zang), Thomas van Buuren (basgitaar) en Bob Koning (drums). Nieuw zijn: Bart Schotman (gitaar, zang en componist van de meeste, nieuwe nummers) en Pike (keyboards en samples). 'Come With Us' werd, net als voorgangers 'This is your Exit Plan' en 'Hoovering', geproduceerd door Corno Zwetsloot.

Venus Flytrap heeft in zijn tienjarige bestaan via tv, radio en het clubcircuit een bescheiden cultstatus opgebouwd. Voordat het nummer op single stond werd in 1997 de video 'The Gift' clip van de week bij muziekzender TMF. Een jaar later kreeg het nummer 'Radical Dream' spontaan aandacht op Radio 3, wat veel optredens in het Nederlandse zalencircuit opleverde. Na het tweede album 'Hoovering' organiseert My First Sonny Weissmuller Recordings labelavonden waarmee in het seizoen 2003/2004 intensief wordt opgetreden in het nationale clubcircuit. In het najaar van 2003 verzorgt de band voorprogramma's bij onder meer The Sleepy Jackson en The Long Winters. In maart 2004 speelt Venus Flytrap tijdens het festival South By South West (SXSW) in Austin, Texas. Aansluitend tourt de band door het zuiden van de Verenigde Staten met optredens in o.a. New Orleans, Houston en San Antonio. In mei 2005 volgt een tour langs de Amerikaanse oostkust waarbij o.a steden als Washington, Philadelphia, Baltimore, en New York (o.a. optredens in het legendarische CBGB en Sin-e) worden aangedaan. Na de release van het album 'Come With Us' volgt een intensieve tour door het Nederlands en Belgisch clubcircuit. In maart 2009 tourt de band door Canada met optredens in o.a. Montreal, Ottawa en Toronto, waarbij de tour wordt afgesloten met een showcase tijdens de Canadian Music Week (CMW) 2009 in Toronto.

Band:
Gitaar en zang: Marc Mosmans
Gitaar en zang: Bart Schotman
Basgitaar: Thomas van Buuren
Drums: Bob Koning
Keyboards en samples: Pike

Albums
2001 This is your Exit Plan (Fount Records)
2004 Hoovering (My First Sonny Weissmuller Recordings)
2007 Come with Us (My First Sonny Weissmuller Recordings)

Singles
1997 The Gift (eigen beheer)
1999 Radical Dream (eigen beheer)
2001 Disappearance of a Normal Man (Fount Records)
2001 Man in a Jar (Fount Records)